anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40EX500 problem z matrycą LCD

profile.country.pl_PL.title
vinci77
Poszukiwacz

KDL-40EX500 problem z matrycą LCD

Witam. Rok temu kupiłem kolejny produkt SONY tym razem TV 40EX500 na drugi dzień zauważyłem na matrycy jaśniejsze rzędy pikseli na jednolitym szarym tle. Dodam tylko, że widać to podczas oglądania obrazu z dowolnego źródła. "Efekt" ten jest widoczny najbardziej podczas włączania menu. Dołączam zdjęcie zrobione telefon przepraszam ale nienajlepszej jakość. Kiedy byłem z tym u sprzedawcy w mix electronic brzydko mówiąc wypieli się na mnie, mówiąc że teraz to tylko reklamacja u producenta. Pisząc do SONY odpowiedzieli mi "szablonowo" mówiąc o źle wyregulowanym obrazie z poziomu menu i prawdopodobnie tak wygląda mieszanie kolorów w tych LCD. Krok 3 jaki powziąłem to wezwanie serwisu do domu. Tu porażka całkowita. Przyszedł starszy miły pan zaczął opowiadać przeróżne historie życiowe i stwierdził że on tu nic nie widzi niepokojącego ale oczywiście jak chce to zabierze TV do serwisu jednocześnie mówiąc że i tak nic z nim nie zrobią TV jest ok. Mam prośbę do was członkowie forum napiszcie swoje opinie na ten temat. Czy ja czepiam się bez powodu? albo jeżeli faktycznie jest coś nie tak to co mam zrobić? Dodam tylko że na drugim TV SONY obraz szary jest szary bez żadnych jasnych linii.

fot1.jpg

fot2.jpg

Tagi (1)
11 ODPOW. 11
Mylagos
Użytkownik

Witam.
Nie miałem niestety z tym modelem zbyt długiej styczności i cięzko mi powiedzieć co tu zaradzić. Nasuwa mi się tylko pomysł aby zmienić wartość podświetlenie na trochę niższa.

vinci77
Poszukiwacz

Dzięki za zainteresowanie tematem. Próbowałem i jest tak samo 😞

Nie wiem w czym jest problem? To dziwne zjawisko występuje tylko przy kolorach mieszanych, najczęściej szarych. Pełne kolory np. czerwony, zielony, niebieski LCD pokazuje w 100% poprawnie bez jaśniejszych linii poziomych. Dodam na marginesie, że mój znajomy ma identyczny model TV, u niego tego "dziwnego efektu" niema.

3echo-----
Poszukiwacz

Ja mam ten sam model i też nie ma takiego efektu.Najprawdopodobnie wadliwy egzemplaż.Szkoda,że nie kupiłeś przez internet,bo jak widziałeś,że coś nie tak to mogłeś zwrócić bez podania przyczyny.Ja też nie kupowałem przez internet,ale naszczęście u mnie wszystko OK.Chociaż miał ponad 2000h przebiegu.Dziwie się tylko serwisowi,że się wypiął.

Mylagos
Użytkownik

W takim razie, myślę że 3echo ma rację i trafiłeś na egzemplarz z pewnym defektem. Popróbuj coś pozmieniać mimo wszystko z ustawieniach. Jeśli to nie przeszkadza w oglądaniu nie oddawałbym telewizora do serwisu już z prostej przyczyny - bardzo możliwe, że będzie brakować już części dla tego modelu.

3echo-----
Poszukiwacz

Wydaje mi się,że raczej powinien starać się o to by serwis się jednak tym zajął.Przecież TV jest na gwarancji.To,że może nie być części do tego modelu,to raczej nie jego problem.Niech wymienią na inny model.:smileyhappy: Niech Sony pokaże jak dba o wiernych klientów.

stubbs.
Użytkownik

Ja natomiast polecę Ci zrobienie małego testu, który pokaże Ci jakie kolory w jakim stopniu są nieprawidłowo odwzorowane (według Ciebie). Nie chcę się wypowiadać w temacie TV, którego nie widziałem na własne oczy i mam ocenić to czy jest uszkodzony czy nie na podstawie zdjęcia z telefonu. Przepraszam ale dla mnie jest za dużo zmiennych w tym równaniu (ustawienia TV, ustawienia aparatu w telefonie, ustawienia mojego monitora. Nie wiem jak robione było zdjęcie - przodem czy pod kątem itp).

Wracając do testu:

Przygotuj sobie w Paint-cie plansze w formacie JPEG w kolorach:

-biały

-czarny

-szary (najbliższy odcień do tego, który uważasz za zły na zdjęciu)

-czerwony

-niebieski

-zielony

Następnie podepnij pendrive pod TV i wyświetlaj sobie po koleji te plansze w celach badawczych.

Dowiesz się wtedy gdzie jest źle podświetlany TV, bo na zdjęciach z telefonu nie chcę bazować a raczej na Twoich informacjach.

Takie podświetlenie może być też "winą" użytej technologii Edge LED. Niestety jak każda technologia ma swoje ogromne plusy ale również małe wady.

Co do wizyty technika Sony - sędziwy wiek dla mnie równa się spore doświadczenie. Oni na prawdę znają się na swojej pracy więc można im zaufać.

W razie pytań pisz śmiało na forum, to zawsze ktoś Ci pomoże w problemie z EX500

Pozdrawiam Stubb
3echo-----
Poszukiwacz

Ale ten model nie jest na Edge Led.

vinci77
Poszukiwacz

A więc tak, jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Odpowiadając w skrócie na wasze posty:

telewizor był kupiony przez internet tylko tyle że odbierałem go w sklepie, byłem z tym u sprzedawcy i już napisałem jak mnie potraktowali. Wiem że mogłem się kłócić ale … dużo by tu pisać o tym.

TV niby był dla mnie specjalnie przywieziony z magazynu a stał wypakowany na półce. Szkoda gadać. Szybko, szybko gotówka do ręki i cześć. Więcej w tym sklepie nie zrobię zakupów i tyle.

Moim zdaniem też mi się wydaje, że to jest wada ale jest to tak nietypowa „usterka” że z odległości 2 metrów praktycznie nie widoczna. Natomiast siedząc bliżej ekranu np. jak korzystam z komputera niestety widać to i nie ukrywam że mnie to irytuje. LCD za 2,2 tyś. i taka kicha.

Co do pana z serwisu. Na pewno większa część serwisantów posiada wiedzę ale jak wszędzie zdarzają się osoby nie kompetentne. Tak jak pisałem TV ma już rok pozostał mi jeszcze rok gwarancji i chciałbym tą sprawę wyjaśnić do końca.

Dodam teraz 3 pliki z barwami z którymi występuje defekt przy wyświetlaniu.

error1.jpg

error2.jpg

error3.jpg

U mnie na telewizorze kolor 2 wygląda tak:

error2b.jpg

żeby pokazać wam jak to u mnie wygląda, próbkę nr 2 zrobiłem w Photoshopem żeby już nie było wątpliwości typu: złe zdjęcie itp. oczywiście jest to zoom tylko 6 pikseli!!! i występuje to z barwami które dodałem powyżej jak i z innymi: szaroniebieskie, szaro fioletowe, ciemnoniebieskie i inne tego typu. Kolory podstawowe dla LCD czerwony, zielony, niebieski, biały i inne są OK. Mam problem tylko z tymi "szarymi"

Co robić?

Chciałbym żeby wypowiedział się może ktoś z SONY na forum.

Ciekawe czy to czytają?

stubbs.
Użytkownik

3echo----- wrote:

Ale ten model nie jest na Edge Led.

Przepraszam, mój błąd. Oczywiście - EX500 to CCFL, a ja jakoś skojarzyłem sobie nazwę z EX650 :smileyconfused:.

Co robić? Chciałbym żeby wypowiedział się może ktoś z SONY na forum. Ciekawe czy to czytają?

Forum nie jest platformą kontaktu Klient<->Sony. Do tego Służą oficjalne kanały takie jak mail, telefon, poczta etc. Forum to społeczność miłośników marki.

P.S. Kupiłeś rok temu EX500, to praktycznie granicznyło z cudem ze względu na bardzo ograniczony dostęp.

Sprawdź dla pewności czy będziesz mógł się załapać na SerwisExtra:

http://www.sony.pl/hub/sony-centre/5/serwis-extra

Pozdrawiam Stubb